Museum Vosbergen, Eelde, Drenthe

Plaats reactie
Paul
Berichten: 8
Lid geworden op: 24 mar 2019, 11:19

Museum Vosbergen, Eelde, Drenthe

Bericht door Paul »

Museum Vosbergen toont muziekinstrumenten in historisch perspectief en is gevestigd in een statige villa in het fraaie landgoed Vosbergen. De ruim 600 instrumenten zijn gedurende meer dan vijftig jaar verzameld en gerestaureerd door Dick Verel, die samen met zijn echtgenote Rieteke het museum tot stand bracht. De opening vond plaats in november 2002. Het is een strikt particuliere onderneming zonder enige (overheids)steun.

De collectie omvat westerse instrumenten (waaronder volksinstrumenten), niet-westerse- en automatische instrumenten. Opmerkelijk zijn o.m. een Griekse aulos (dubbelklarinet) uit ca. 500 v.C., een Romeinse fluit uit ca 200 v.C, barokklarinetten uit ca 1730, een serpent, ophicle?des, een tromba marina enz. Het museum heeft bovendien een aantrekkelijke galerie met een collectie kunstvoorwerpen en diverse artikelen die verband houden met het museum, een gezellige koffiekamer en een theetuin. Een van de museumzalen is erg geschikt als concertzaal, mede vanwege de uitstekende akoestiek; de capaciteit is ca. 75 personen.

Er zijn op de openingsdagen voortdurend rondleidingen en er is een uitmuntend audiosysteem dat naast mondelinge informatie ook veel muziekvoorbeelden laat horen. De liefhebber kan er gemakkelijk enige uren doorbrengen!.In 2005 heeft de Gemeente Tynaarlo haar driejaarlijkse Cultuurprijs aan het museum toegekend.

http://www.museumvosbergen.nl/museum.htm

Plaats reactie